Risicomanagement | Assessment en beheer "Tailored to your plan"

Er zijn vele management certificaten, maar risicomanagement wordt veelal terzijde bekeken en is daardoor zelden aangepast aan het eigen project. Een risico wordt dan iets dat je overkomt en je daardoor meestal in crisismode doet schakelen.

Vele bedrijven bekijken in hun werkwijze eerst de risico’s in de omgeving waarin ze een project gaan uitvoeren en starten daarna pas met de planning. De stappen worden vervolgens afgetoetst aan de “algemene” risicoanalyse.

Gebeurt iets dat niet werd voorzien, dan wordt vastgesteld of de invloed ervan gunstig of ongunstig is voor het project. Een gunstig effect wordt een opportuniteit, een ongunstig geeft aanleiding tot zoeken naar oplossingen en dus vaak crisisbeheer.

Een sterk projectplan moet tijdens de planningsfase rekening houden met alle mogelijke opportuniteiten. Deze vooraf beknotten door een algemeen risicoassessment verhindert een soepele flow en een brede kijk op alle mogelijkheden die kunnen aangewend worden voor het project.

Het is daarom logischer om risico’s te bepalen volgens het projectplan. Je neemt immers pas een risico als je een stap zet in de uitvoering.

En dat is net wat MAPP doet.

Benieuwd geworden naar MAPP risk management?

risk management

Hoe kun je risico's beheersen met MAPP risk assessment?

1 | Projectplannen met een spirit voor succes

Na de Mission Analysis maak je volgens de MAPP methode eerst mogelijke projectplannen met een zo brede en diepe kijk als mogelijk. Alles volgens de missie, visie en waarden van het bedrijf met een sterke focus op de vastgelegde goal en een spirit voor succes.

2 | De projectsponsor beslist welk projectplan in uitvoering gaat

Het is pas na de beslissing door de projectsponsor welk plan in uitvoering moet gaan, dat MAPP een risicoassessment zal doen voor dat plan. Alle stappen en middelen zijn gekend en de risicoanalyse focust werkelijk op het plan zelf. Doordat het plan ook rekening houdt met de omgeving waarin het project wordt uitgevoerd, is deze risicoanalyse niet eng en alleen in de diepte maar ook in de breedte.

3 | Risicoanalyse met MAPP risk management

Tijd voor de risicoanalyse! Alle stappen en middelen zijn gekend en de risicoanalyse focust werkelijk op het plan zelf. Doordat het plan ook rekening houdt met de omgeving waarin het project wordt uitgevoerd, is deze risicoanalyse niet eng en alleen in de diepte maar ook in de breedte.

De belangrijkste elementen in dit risicoassessment zitten vervat in volgende vragen die worden gesteld:

  • Welke assumptions worden gemaakt? Denk hierbij maar aan de eerste regel van Murphy’s Law!
  • Wat zijn de acties van de eventuele opponent? Denk maar aan de concurrentie bijvoorbeeld.
  • Welke sterke elementen zaten in de mogelijke plannen die niet werden gekozen door de projectsponsor?

risk management

De gevonden risico’s na de volledige analyse hebben dus allemaal betrekking op het projectplan dat je een succesvol resultaat moet garanderen.

4 | De risicoanalyse wordt teruggekoppeld naar het projectplan

Het risicoassessment moet daarbij natuurlijk ook aanleiding geven tot het nemen van eventuele stappen indien het risico zich voordoet. MAPP helpt je hierbij door de risicoanalyse terug te koppelen naar je plan.

Volgens het MAPP risicobeheer wordt waar mogelijk elk resultaat van het risicoassessment beantwoord door een kleine aanpassing in het plan door te voeren. Met MAPP ga je er dus maximaal voor zorgen dat zo weinig als mogelijk risico’s worden genomen.

Uiteraard kan dit niet voor alle mogelijk risico’s die zullen opduiken in je risicoanalyse. Maar nu je de risico’s hebt gedefinieerd, kan je ook al een reactie vastleggen indien het risico zich voordoet. Deze voorbereiding voorkomt crisismanagement doordat je zeer snel kan schakelen met de oplossing die je al op zak hebt. Met deze MAPP methode ook geen stress om niet succesvol meer te zijn. Alles werd voorbereid en afgetoetst!

Je blijft met MAPP kort op de bal spelen:

  • Activity- en timemanagement
  • Mission analysis en een brede en diepe planning met integratie van het timemanagement
  • Risicoassessment “tailored to the plan” en vastleggen van de element voor een vlot risicobeheer

En dat alles in een permanente PDCA beweging zodat je flow behoudt in de uitvoering doordat je perfect en zonder verpinken kan inspelen op elke mogelijke wijziging.

En als het ergste zich voordoet, ook dan heb je met MAPP nog een troef voor je risicobeheer:

Het Branchplan

Dit is het ultieme middel dat jouw plan helemaal zal wijzigen maar je toch nog een weg geeft naar jouw doel. Waar anderen op dat ogenblik de handdoek in de ring gooien heb jij nog een troef in jouw MAPP toverhoed.

Een diepe risicoanalyse en de mogelijke antwoorden op de risico’s “tailored to your plan”, versterken zonder twijfel het leiden van het project. Met zowat alle mogelijke antwoorden op zak voor eventuele gebeurtenissen blijf je sturen en bijsturen zonder verrassingen en met behoud van succes en focus op je te bereiken doel.

De slogan van MAPP wordt ook de jouwe:

Je plant voor succes en voorziet het onvoorziene!

Heb je een vraag? Wens je meer uitleg over risk management? We zijn er voor jou.

Neem contact met ons op

Risicomanagement | Assessment en beheer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x